Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2018 18:39

Πώς βγαίνει το συναινετικό διαζύγιο εξπρές εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Πώς βγαίνει το συναινετικό διαζύγιο εξπρές εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Με διαδικασία εξπρές βγαίνει το συναινετικό διαζύγιο με τη νέα ρύθμιση, αντί για ένα έτος που διαρκούσε πριν η διαδικασία - ενώ η συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου έχει την ίδια ισχύ με τη δικαστική απόφαση. 

Χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης εξήγησε πώς βγαίνει πλέον το συναινετικό διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου, αλλά με υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων. Καθήκον του δικηγόρων, εξήγησε ο κ. Ξηρογιάννης, είναι “να συντάσσουν τις συμφωνίες”, καθώς “υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία των συζύγων να γίνεται 10 μέρες πριν την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από το Ειρηνοδικείο”. 

Η συμφωνία “περιλαμβάνει την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή των ανήλικων παιδιών, όταν υπάρχουν, και υποβάλλεται στο συμβολαιογράφο είτε από τους ίδιους τους συζύγους είτε με ειδικά πληρεξούσια από τους δικηγόρους τους”. 

Υποχρεωτικά, “η κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 μέρες από την έγγραφη συμφωνία των συζύγων και η ημερομηνία αποδεικνύεται με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από την γραμματεία του Ειρηνοδικείου”. Αφού λοιπόν μεσολαβήσει αυτό το 10ήμερο, “ο συμβολαιογράφος συντάσσει την πράξη που βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων, τις ενσωματώνει και τις υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι ή μόνο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, αν είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πληρεξούσιο”.  Στη συνέχεια “η λύση του γάμου γίνεται με κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο όπου έχει καταχωριστεί η σύστασή του”. 

Ο κ. Ξηρογιάννης διευκρίνισε ακόμη ότι “η πράξη αποτελεί εκτελεστό τίτλο όταν έχουμε να κάνουμε με διατροφή, επιμέλεια και επικοινωνία ανηλίκων τέκνων”. Στην περίπτωση που υπάρχουν άλλες διαφορές (περιουσιακά αποκτήματα) ή άλλου είδους αντιδικία “θα εισαχθεί στο αρμόδιο δικαστήριο ως αυτοτελής διαδικασία, όπως και τα μη συναινετικά”, είπε καταλήγοντας.

 

Ν.Κ.